fbpx
Door: Simon Says

Misschien is het je wel eens opgevallen als je door de prachtige straten van Breda rijdt. In zo goed als iedere straat kom je wel een kapperszaak tegen. Barbershops (herenkappers), dames salons, gemengde salons, hondentrimsalons, salons in overvloed. Uit recent onderzoek blijkt dat er in Breda zo’n 100 kapperszaken zitten. Uit eigen onderzoek blijkt dat er natuurlijk maar 1 kapper de beste kan zijn, *knipoog* *knipoog*.

In de kapperswereld zie je vooral bij de barbershops (herenkappers) een gigantische stijging. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal barbershops de afgelopen 5 jaar is gestegen van 216 naar 1022. Dat zijn dus heel wat barbiers in ons kleine platte landje. Gasten vinden het steeds fijner om door een paar knoestige mannenhanden onder handen genomen te worden. Dit heeft vooral te maken met de verandering in trends en het dragen van het haar. Baarden zijn bijvoorbeeld de afgelopen jaren populairder geworden en ook die verse opscheer heeft zijn opmars gemaakt. Dit is iets wat traditionele kapperszaken niet altijd goed beheersen.

In het verleden voelden wij ons lichtjes beledigd op het moment dat mensen onze naam associeerden met een barberhop. Dit heeft vooral te maken met de trend die 5 jaar geleden is ontstaan. Bijna iedere ‘barberhop’ die toen uit de grond werd gestampt was een kopie van Schorem uit Rotterdam. Deze mannen hebben de jaren 60 vibe en alles wat daarbij komt kijken weer helemaal hip gemaakt. Ondernemers zagen dat dit een hit werd en zijn het massaal gaan kopiëren. Denk aan: gedraaide snorren, dokters jasjes, eikenhouten interieur, rockabilly muziek, whisky en vooral heel moeilijk kijken.

Inmiddels is de dust gesettled en zijn we niet meer aangebrand op het moment dat iemand het woord ‘barbier’ of ‘barbershop’ in ons gezicht schreeuwt. Wat Simon vanaf 2010 geprobeerd heeft neer te zetten is een unieke zaak die niet trendgevoelig is, en volgens mij is dit aardig gelukt. We zijn dicht bij onszelf gebleven en daardoor kunnen onze klanten ook zichzelf zijn. Niks moet, alles mag…